Sykehus under angrep

Angrep på flere sykehus i Gaza siste døgn 

I går og i natt har israelske styrker utført en rekke angrep mot Palestinske sykehus i Gaza. Soldater har skutt med skarp ammunisjon mot intensivavdelingen ved Røde Halvmåne sykehuset Al Quds og drept en og skadet 38 sivile, de fleste barn som hadde søkte tilflukt i sykehuset. 

Al Nasr sykehuset ble omringet og er beskutt flere ganger siden torsdag. En gruppe barn og eldre forøkte i går å marsjere ut av sykehuset med hvite flagg. Gruppen ble beskutt og måtte flykte tilbake inn i sykehuset. 

Rantisi barnesykehus har blitt beskutt i flere dager og ble i går utsatt for store angrep. 

Det psykiatriske sykehuset i Gaza er nå helt ute av drift.  

Shifa sykehusets poliklinikker ble ødelagt i bombing på fredag og flere sivile som hadde søkt tilflukt der ble drept og skadet. Fredag kveld var kirurgibygningen ved sykehuset i brann etter beskytning. 

I dag rapporteres det at helsepersonell ikke tør bevege seg i sykehusene på grunn av skarpskyttere. 

Disse angrepene rammer et helsevesen og en befolkning og som i over 4 uker har hatt stadig mindre tilgang på mat, vann og nødvendige medisiner 

Hamas har styrt Gaza siden de vant valget i Palestina i 2006. NORWAC har samarbeidet med helseministeriet i Gaza med å bygge opp og opprettholde et moderne helsevesen under en stadig strengere blokade siden. Den sivile helseadministrasjonen i Gaza er ikke et legitimt militært mål, selv om den styres av Hamas.  

Sykehus, helsepersonell og pasienter er heller ikke legitime mål selv om de er i et område styrt av Hamas. 

Til nå er 12 000 sivile drept i det israelske angrepet på Gaza hvorav 4500 barn, i tillegg er 1500 barn savnet i bombede bygninger. 20 av 35 sykehus i Gaza er nå ute av drift og er ute av stand til å behandle de 28000 som er skadet til nå  

Det er nå nødvendig at norske myndigheter bruke alle kanaler for å stoppe krigshandlingene og kreve at Israel respekterer folkeretten når det gjelder beskyttelse av sivile, sykehus og helsepersonell, og skille mellom militære og sivile mål. 

Ta kontakt hvis dere ønsker mer informasjon. Vi har løpende kontakt med våre kolleger i Gaza.

Erik Fosse     

Leder 

NORWAC 

Share This Post